Frøspiral- genialt enkelt
- camilla7356
- Apr 5
- 3 min read
Updated: Apr 6
Våren er kommet og nå skal det sås frø. Synes du prikling er komplisert? Her skal du få et godt tips som ikke bare er skånsom mot plantene, men også sparer plass og resirkulerer gammel emballasje!

Hva trenger du?
En frøspiral lages av rester av emballasje, f.eks. tynn bobleplast. Du trenger en bit som er ca en meter eller litt mer bred og ca 20 cm eller litt mer høy. I tillegg trenger du såjord og en hyssing eller metalltråd. Du kan egentlig lage sneglen så stor eller liten du vil.
Mange fordeler
Gjenbruk av emballasje: Aller helst vil jeg unngå plast, men når det først er kommet i hus, er det bedre å bruke den flere ganger - heller gjenbruke enn å kjøpe inn nye pluggbrett av plast!
Sparer plass: En snegl tar mye mindre plass enn mange små potter, som jo er deilig hvis du, som meg, har kjøpt inn litt for mange frø.
Lett å prikle: Siden røttene har vokst nedover mot fuktigheten nederst, vil ikke røttene være så viklet inn i hverandre som de ofte blir hvis du har sådd mange frø i et brett eller en potte. Dette gjør det superenkelt å prikle om!
Steg for steg:

Start med å fordele såjord, ca 1-3 cm tykt, ut over et stykke plast.

Bruk plastemballasjen til å forme kanten. Så er det bare å rulle fra den ene enden, til du har en snegl.

Surr en hyssing eller metalltråd rundt sneglen så den ikke faller fra hverandre, og etterfyll med jord på toppen hvis det trengs.

Nå er det klart for å så. Legg frøene med passe avstand, vann eller dusj og dekk med jord eller vermiculite.

Sneglene plasseres i en krukke eller et fat slik at de kan vannes nedenfra. Pass på at frøene har passe temperatur og jevn fuktighet. Så er det bare å vente tålmodig.

Mange små spirer av Zinnia! De skal få stå litt til før jeg prikler dem om.
Prikling
Når plantene har blitt store nok, dvs. minimum fått sine bladpar nummer to, er det bare å rulle sneglen forsiktig ut igjen. Da ligger de små plantene der, side om side, klare for ompotting eller utplanting.
Som alltid ellers når man skal prikle om er det viktig å vente til planten har fått sine ekte blader, eller bladpar nr 2. Hold forsiktig i et av de første bladparene, ikke i stilken. Hvis stilken knekker vil planten nemlig ikke overleve. Men om et av de første bladene faller av så gjør det ingen ting!
Gradvis tilvenning til hagelivet
Når du skal plante ut er det viktig å gradvis venne planten til utelivet. Det er særlig den skarpe vårsolen og ev nattefrosten som du særlig må tenke på. Men også vinden kan knekke en liten, tynn plante.
Når været er varmt nok, plasserer du den lille planten (eller hele sneglen hvis du går for direkte utplanting) et sted i skyggen, helst i le for vinden. Jeg ville latt den stå der hele den første uken (ev ta den inn om natten hvis det er kaldt i været). Så kan du gradvis flytte planten til et sted med delvis skygge, f.eks. under en busk eller et tre, eller flytte den litt og litt ut i solen gjennom den neste uken.
Når planten har vent seg til solen, og det ikke lenger er fare for nattefrost (husk at det kan komme snø langt ut i mai..) kan du plante den ut der du vil ha den.
Husk å holde den lille planten jevnt fuktig til den har etablert seg og er i god vekst.
Lykke til!
Comments